Store politiske partier

Venstre er Norges eldste politiske parti. Partiet ble stiftet i 1884, og er et sosialliberalistisk parti som ligger i sentrum. Partiet har fått gjennomslag for mange viktige saker gjennom årene, blant annet kjempet de for allmenn stemmerett, religionsfrihet og parlamentarisme. Partiet ledes av Trine Skei Grande.

NorgeHøyre er Norges nest eldste parti. De ble startet i 1884. Partiet er konservativt, og er Norges største borgerlige parti. Partiet sitter i regjering i dag, og har landets statsminister. Erna Solberg ble valgt til partileder i 2004.

Fremskrittspartiet ble stiftet i 1973. Partiet er liberalistisk. Dagens partileder er Siv Jensen. Partiet kom i regjering i 2013, sammen med Høyre. I dag har partiet sju statsråder.

Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887. De er et sosialdemokratisk parti som er plassert i sentrum-venstre i politikken. Partiet har sittet i regjering i mange perioder, både alene og i samlingsregjeringer. Partiet satt i regjering fra 2005 til 2013, før de mistet makten til de borgerlige.

Kristelig Folkeparti er kristendemokratiske. De ble stiftet i 1933, og ledes i dag av Knut Arild Hareide. Partiet har størst oppslutning på Sørlandet og Vestlandet. Partiet har mange medlemmer i forhold til stemmetallet.

Senterpartiet har tradisjonelt hatt mest støtte i distriktene. Partiet befinner seg i sentrum, og har vært i regjering flere ganger, både i sentrumsregjeringer og i den rødgrønne regjeringen, der de satt fra 2005 til 2013.

Sosialistisk Venstreparti er på venstresiden i politikken. De satt også i den rødgrønne regjeringen. Partiet er et av de yngste og et av de minste partiene på Stortinget. Partiet ledes av Audun Lysbakken.